Mobilbarát a weboldalad? – SEO elemzés 2.

2018.10.29. | Egyéb, SEO elemzés, Webmester eszközök - Google Search Console

Köszöntelek a SEO elemzés videó sorozatom második részében, melynek témája: a mobilbarát weboldal. A mobilbarát, reszponzív honlap mára alapkövetelmény, de természetesen több módon is meg lehet oldani, hogy a hogy a honlap felhasználó- és „googlebarát” legyen. Bemutatok pár mobilbarát tesztet.

Amikor elvégzek egy ingyenes SEO elemzést erre mindenképp kitérek, ugyanis rangsorolás szempontjából fontos, hogy a honlapod mobilbarát-e vagy sem.

 

VIDEÓ – SEO elemzés 2. Mobilbarát a honlapod?

 

 

Az előző részben megtudhattuk, hogy SEO elemzés szempontjából milyen a jó weboldal témáját tekintve, illetve melyek lehetnek azok a problémák, amiért webhelyed nem úgy teljesít a Google keresőben, ahogy arra számítottál.

Ebben a részben egy innovatív lehetőségről beszélek, mely azoknak fontos akik „élen” akarnak megjelenni a keresési listában, akik lépést akarnak tartani a megváltozott keresési igényekkel. Nevezetesen, akiknek fontos tényező, hogy a weboldal tartalma mobiletelefonról is könnyen olvasható, reszponzív legyen. Ezért fontos a reszponzív webdesign is (amiről majd egy másik videóban beszélek részletesen).

 

 

Mit jelent a reszponzivitás?

 

A reszponzív szó jelentése: érzékeny, fogékony, jól reagáló.

A reszponzív weboldal tervezésében úgy jelenik meg, hogy a tartalom a képernyő (böngésző ablak) szélességére reagál, rugalmasan változik.

A reszponzív design lényege tehát, hogy eszközfüggetlen. Ugyanolyan felhasználói élményt nyújt egy mobiltelefonon, mint egy laptopon.

A Google minden évben több százszor frissíti a keresőmotorok algoritmusát kisebb, nagyobb módosításokkal.  A folyamatos fejlesztések, módosítások mögött a fejlődés, a folyamatosan változó igények kielégítése rejlik.

Mérésének eredményeként kapta azt az információt is, hogy manapság a keresések nagyobb része mobileszközökről történik, nem asztali gépekről. Ennek a módosult igényeknek szeretne megfelelni a Google.

Ez év őszén küldött értesítést a Google minden olyan webhely tulajdonosnak – nekem is -, akiknek Google Search console-hoz van kötve a weboldaluk. Ebben olvashattuk, hogy immár a Google Keresés találataiban megjelenő kivonatok a tartalom mobilverziójából készülnek.

Tehát a Google elsősorban azt nézi, hogy milyen a mobilverziója a weblapnak.

 

Hol tudom megnézni, hogy mobilbarát e a weboldalam?

 

A Search console-ban  különböző elemzések vannak ugyan ez irányban, néha jelentést is ad, de nem lehetünk biztosak, hogy a valós eredményt mutatja minden esetben. Ezért azt szoktam javasolni, hogy ha biztosak akarunk lenni, hogy mobilbarát e az oldalunk, futtassunk le  egy  „mobilbarát teszt” et.

 

Google Mobilbarát Teszt – Google Mobile Friendly Test

 

Írd be a keresőbe:

https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=hu

H a megjelenik a fenti felület, akkor nincs más dolgunk, mint a vizsgált  weboldalunk URL-ét beilleszteni, és a tesztet lefuttatni.

 

Még egy érdekességet feltétlenül megemlítek: ha  például „http” változatodról átálltál  „https”  változatra,  a Search Console – ba az új „https ” változatot is vedd fel, hogy ne kapj szívbajt, hogy lezuhan az eredmény. Ez gyakori hiba! Az eredmény szerencsére ettől független. Az átálláskor előfordulhat átmeneti visszaesés

Szemléltetésként nézzük az én elhanyagolt oldalamat. Ha rákattintunk Google Search Console-ban az eszközökre (lásd fenti videó) láthatjuk, , hogy a legtöbb keresés, kattintás mobilról érkezik. A számokat figyelve, a keresések több mint a fele jön innen.

 

 

Összegezve: A reszponzív dizájn mellett alternatíva, ha mobilra  külön változatot tervezünk, saját URL-címen, pl. ha egy régi weblapnak nincs mobil verziója. Alapesetben nem javaslom, hogy külön készítsünk egy mobiloldal változatot is! A WordPress honlapok sablonjai 98%-ban reszponzívak, használatuk viszonylag egyszerű, nem kell kódolgatni a mobilbarát felhasználói élmény elérése érdekében

 

l

Házi feladat

Házi feladatként írd meg, hogy sikerült e mobilbarát lenni, majd várlak a SEO elemzés következő témájához!
Antal-Pap Judit

Antal-Pap Judit

SEO szakember,  keresőoptimalizálás szakértő, web-designer

Saját honlapok:

AntikaotikaAntikaotika-designAntikaotika-SEORetro-Vintage

SEO AJÁNDÉK

30 OLDALAS E-BOOK , 25%-OS KUPON, INGYENES SEO TANFOLYAM - NE MARADJ LE!

SEO AJÁNDÉK

30 OLDALAS E-BOOK , 25%-OS KUPON, INGYENES SEO TANFOLYAM - NE MARADJ LE!