Szövegírás témájú cikkek

SEO cikkírás, keresőoptimalizált szövegírás – ahogy a Google szereti

Mielőtt beírtad a Google-be, hogy SEO szövegírás, fizetett cikkírás, weboldal szövegírás, marketing szövegírás vagy kreatív szövegírás árak, bizonyára  már felsóhajtottál párszor:

 • Milyen nagyszerű lenne úgy szövegeket írni a honlapra, hogy a cikk vagy oldal állandóan a találati lista élén lenne!
 • Bárcsak állandóan jönnének a kattintások a Google organikus találati listáról!
 • Bárcsak alacsonyabb lenne a visszafordulási arány, és több időt töltenének a látogatók a honlapomon!

Sokan azt hiszik, hogy állandóan ontani kell az új frappáns szövegeket a honlapra, ezerféleképpen kell ugyanazt leírni, hogy sikeresek legyünk a Google vagy a látogatók szemében. Pedig nem.

A megoldás a SEO szövegírás, azaz a kulcsszavakra optimalizált szövegírás, amely minőségében  – a legtöbb esetben – mennyiségében is lepipálja a konkurencia cikkeit, tartalmi szövegeit!

 

2020-ban a legfontosabb Google rangsorolási tényező továbbra is a minőségi tartalom marad. Ezért ismerned kell, hogy a Google szemében mi számít minőségi tartalomnak.

 A Google minőségi irányelvei – ha SEO szövegírásban gondolkozol:

 • Mindenekelőtt a felhasználóknak készítsd az oldalakat, ne a keresőmotornak.
 • Ne vezesd félre felhasználóidat.
 • Kerüld a keresőmotorokon belüli rangsorolás emelését célzó trükköket. Jó kiindulási pont, hogy felteszed magadnak a kérdést: nyugodtan el mernéd-e mondani egy konkurens webhely tulajdonosának vagy egy Google-alkalmazottnak, hogy milyen technikát alkalmazol? Egy másik hasznos kérdés: „Mennyiben segít ez a felhasználóimnak? Akkor is ezt tenném, ha nem lennének keresőmotorok?”
 • Gondold át, hogy mi teszi webhelyedet egyedivé, értékessé és lebilincselővé. Tegyél annak érdekében, hogy webhelyed kiemelkedjen a többi közül a saját területeden!

A többit pl. a speciális irányelveket elolvashatod itt: Google minőségi útmutató

 

SEO szövegírás – törekedj minőségi tartalomra!

 

A keresőmotorok azt is figyelik, hogy hányan kattintanak a találati listán a te tartalmadra, valamint, hog mennyi időt töltenek az oldaladon.

Ha meg tudod fogni a látogatókat, és lebilincselő tartalmaddal a képernyő elé szegezed őket, akkor a Google is azt mondja majd, ez az oldal megérdemli, hogy előrébb soroljam!

 

A Google által megfogalmazott, és nemrégiben frissített SEO iránymutatások szerint teljesen egyértelmű, hogy a tartalom akkor jó, ha:

 • informatív
 • és kreatív

A Google Panda algoritmusán keresztül világít rá, hogy a keresőmotorok azt várják, hogy a weboldalak tartalma legyen:

 • keresőbarát (a Google elvárásainak megfelelő)
 • felhasználóbarát (szeresse az olvasó)

Kulcsszavakra írt SEO cikk, blogbejegyzés, szöveges tartalom

 

Mi lenne, ha olyan cikkeket írnál, ami érdekli az embereket? A kulcsszókutatás segít ebben.
En meg tudok segíteni a kulcsszókutatásban! Nagyszerű aranybányára lelhetünk, ahol nem csak az általunk elképzelt kulcsszavakat találjuk, hanem a konkurencia kulcsszavait is kikémlelhetjük!

Ezért a találati lista legjobb eredményeinek elérése érdekében ajánlatos a SEO cikket úgy megírni, hogy:

 • alapos kutatás előzze meg
 • eredeti legyen
 • kulcsszavak egyenletesen legyenek elhelyezve a cikk egészében, ahol ez indokolt.

Megjegyzem, a visszájára sülhet el a kulcsszavakkal teletömött tartalom, különösen, ha trükközünk: láthatatlan szöveg, stb…

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? Online pénzkeresés blogírással

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? Online pénzkeresés blogírással

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? Online pénzkeresés blogírással

Mivel keresőoptimalizálással foglalkozom, ezért látom, hogy egyre többen írják be a Google keresőjébe, hogy: hogyan lehet sok pénzt keresni online, hogyan keressek pénzt otthon? Hogy lehet sok pénzt csinálni, hogyan csináljunk pénzt az interneten? Mivel lehet sok pénzt keresni? stb. A pénzkeresés blogírással és a cikkírás otthoni munka is népszerű kulcsszó. A gyors „pénzcsinálásban” sajnos nem tudok segíteni, de hosszú távon lehet bloggal stabil jövedelemhez jutni. Ebben a cikkben elmondom, hogyan!

h

Pénzkeresési lehetőség az interneten 2024 - tartalomjegyzék

$

Mit jelent a blog? Miért érdemes cikkeket írni?

$

Pénzkeresés blogírással – számtalan lehetőség közül választhatsz

$

Szabadúszó szövegíró (otthoni vagy "home office" munka)

$

Milyen a jó szövegíró? Mit várnak el a cégek?

$

Újságírás

$

SEO szövegírás - SEO copywriting

$

Google Adsense + további hirdetési lehetőségek

$

Affiliate marketing

$

Webáruház vagy szolgáltatás támogatása cikkekkel

Nézd meg videón az online pénzkeresési lehetőségeket!

 

SEO blogszövegírás alapok konyhanyelven – Hogyan kerülj a Google első oldalára?

 

Egyáltalán mi az a blog? És miért van szükség arra, hogy blogbejegyzéseket írjunk?

Ha még nem blogoltál, de tervezgeted, akkor valószínűleg olyasmi jut az eszedbe, hogy pl. össze kéne gyűjteni egy helyen a titkos családi recepteket, naplót kellene vezetni, amit csak te látsz. Vagy pont fordítva, szeretnéd megmutatni a nagyvilágnak, hogy miben vagy jó. Igenis ismerjék meg a titkos receptjeidet, hogy minél szélesebb körben learathasd az elismerést!  Ha a blogírásról ez jut eszedbe, nem vagy messze az igazságtól. A blog fogalma valóban a naplóírásból származik, ahogy ezt a Wikipédián bárki elolvashatja:

 

„Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és „log” (napló) szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog alakká.

Témája sokrétű: lehet interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is, és lehetségesek tematikus blogok is (például kifejezetten irodalommal foglalkozó).”

Ha még nincs kikristályosodott üzleti célod a blogírással, akkor egy tetszőleges ingyenes platformon is elkezdheted az irogatást.

 

Erről bővebben olvashatsz itt: Miért kell a weboldal? Üdv az alagsorban! és Weboldal ingyen – Üdv a földszinten!

 

 

Pénzkeresés blogírással – számtalan lehetőség közül választhatsz

Ismerek SEO szakértőket, akik jól fizető vagy népszerű témára húznak fel egy vagy több honlapot, cikkeket írnak, iratnak a témában, majd különféle módon igyekeznek pénzt keresni vele:

 • Google Adsense reklámokat helyeznek el rajta
 • PR cikk lehetőséget kínálnak
 • linképítésre használják
 • hirdetési felületeket értékesítenek
 • vagy egész egyszerűen csak jó pénzért eladják.

Ez már haladó szint, nagyon tudatos építkezésről szól. Ezekről a későbbiekben lesz szó. Nézzük először, hogy mit tudsz kezdeni a szövegírói talentumoddal, ha még nincs honlapod.

Szabadúszó szövegíró munka – „home office” szövegírás otthoni munka

Ha van újságírói vénád, jól tudsz fogalmazni, viszonylag könnyen találsz szabadúszó szövegíró munkalehetőséget.

Kezdd csak beírni a Google-be: szövegíró

 

Ahogy látod, a Google felajánl egy csomó szövegírással kapcsolatos kulcsszót, hogy „segítsen”: szövegíró munka, szövegírót keresünk, szövegíró home office, szövegíró állások.

A Google célja, hogy a fenti témák közül válassz egyet, mivel ezek népszerű keresések, és bizonyára lesz rá hirdetés is, amire kattintva a Google bevételhez jut. Így működik a keresőmotor. Cserébe kapsz egy jólfésült találati listát, ami a hirdetések alatti részben jelenik meg. Ezen az „organikus” listán találhatod a Google által legjobbnak ítélt oldalakat. Megsúgom: inkább ide érdemes kattintani, mint a hirdetésekre.

A hirdetésekben látható, hogy elvárnak némi tapasztalatot, kreativitást, marketing szemléletet.

 

Milyen a jó online szövegíró, amire cégek vadásznak? Melyek az elvárások?

 • több éves szövegírói tapasztalat
 • kreatív szövegírási képességek – saját stílus
 • tud mutatni referenciát
 • kiváló kommunikációs készség
 • nyitottság
 • érdeklődés
 • kiváló helyesírás 😉
 • pontosság
 • vakon gépelés
 • angol vagy más nyelv ismerete
 • képszerkesztési tapasztalat
 • alap keresési optimalizálás (SEO) ismeret – na ebben biztos, hogy tudok segíteni!

Mivel jó szövegírót nem könnyű leakasztani a polcról, ezért nem fontos minden elvárásnak egyszerre megfelelni. Nálam nem működik a vakon gépelés (már félig igen), vagyis ha rákérdeznének, azt mondanám: félvak gépíró vagyok. A helyesírás sem megy mesterszinten, de az általam írt cikkek mégis hasítanak! 😉

Ha nincs gyakorlat és referencia, akkor egész egyszerűen el kell kezdeni a cikkírást a saját honlapodon, vagy írj másnak szöveget. Először írj ingyen vagy szerény összegért. Pl. 1 karakter 1 Ft stb., majd ahogy egyre ügyesebb leszel, építsd a brandedet, emeld a díjadat. Próbálkozhatsz SEO szakértőknél, marketingeseknél is kopogtatni, mivel ők rendszeresen szerveznek ki szövegíró munkát.

Újságíró, olvasószerkesztő állás

Újságírást érdemes tanulni, de nem feltétlenül szükséges a „papír”. Ha munkát keresel, a hirdetők gyakran „csak” azt várják el leendő kollégájuktól, hogy újságírói gyakorlattal rendelkezzen, vagy régóta blogoljon.

Ez már egy magasabb szint. Bizonyos helyekre sajnos a referencia sem elég, mivel fontosabbak a kapcsolatok. Khm-khm.

SEO szövegíró – SEO copywriter

A legkönnyebben SEO szövegírással lehet referenciát szerezni. Ha ezt megtanulod, akkor az eredményt a Google-be írt keresőkifejezéssel is bizonyíthatod. Cikk típusú kulcsszavakkal viszonylag egyszerű a lista elejére kerülni. Ez tanulható.

Ingyenes SEO szövegíró tanfolyamomra jelentkezhetsz ITT.

Alapszinten a SEO szövegírást úgy tanítják, hogy egy kulcsszó = egy cikk. Tehát a kulcsszókutatás során kiválasztott  kifejezésre ne optimalizáljunk több oldalt vagy blogbejegyzést. Ilyenkor hajlamosak vagyunk valóban egyetlen kulcsszóra optimalizálni a tartalmat, holott igazi eredményt kulcsszócsoporttal és kapcsolódó kifejezések tudatos használatával érhetünk el. Sokszor jobban járunk, ha nyúlfarknyi bejegyzések helyett egy tartalmas – akár többezer szavas – cikket írunk. Ezt már több ügyfelemnél bizonyítottam, akik 50-szer körbejártak egy témát, mégsem értek el mérhető eredményt. Ilyen esetekben megnézzük, hogy találunk-e újrahasznosítható cikket, amit felturbózunk, és az eredménytelen tartalmakat ráirányítjuk. Előfordul, hogy a jobban járunk, ha friss szemmel  írtunk egy vadiúj blogbejegyzést, amelyhez készítünk előtte egy SEO vázat.

Ha magas szinten szeretnénk a cikkírást űzni és hirdetés nélkül eredményt elérni, akkor meg kell érteni a keresőoptimalizálás lényegét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat, mint például a kulcsszó, metaadatok stb.

 

A tartalom a SEO hajtóereje. Ezért a keresőoptimalizált szövegírást érdemes megtalnulni, és folyamatosan fejleszteni!

 

Milyen a jó SEO szöveg?

Emberközpontú

Tudom, hogy ellentmondásosan hangzik, de ne a Google-nek írjunk, hanem az embereknek! A keresőmotorok gyakran frissítik algoritmusaikat azzal a céllal, hogy a legjobban ki tudják elégíteni a keresési igényeket. A SEO hosszú távú játék. Válaszoljunk a keresési szándéknak megfelelően. Minél megfelelőbb az információ az emberek számára, annál jobb helyezést érünk el a találati listákon.

Mi lehet a keresési szándék? Hogyan találnak információkat az emberek? Kérdéseket tesznek fel! A keresőbe írt kifejezés alapvetően kérdés (még akkor is, ha nem kérdés formában jelenik meg).

Ha a tartalmat ilyen „kérdések” szerint strukturáljuk, akkor releváns válaszokat tudunk adni az emberek számára.

Egy másik profi tipp a nagyszerű SEO eredményekhez, ha hozzáadunk egy GYIK részt a webhelyéhez, és felhasználja azt más helyekre mutató hivatkozásként.

 Hozzáadott értékkel rendelkezik

Nem számít mi a szövegírás témája, értékének kell teremteni az olvasó számára. Az értékteremtés azt jelenti például, hogy lépésről lépésre utasításokat, statisztikákat vagy új módszert adunk egy régi probléma megoldására. Az ilyen tartalmat szívesen meglinkeli és elmenti a közönség a könyvjelzői közé, valamint megosztja a közösségi médiában, ami szintén rangsorolási szempont lehet.

A további szempontokat olvassuk el: ITT

Reklámbevételek, Google Adsense stb. – így is lehet bloggal pénzt keresni

A Google Adsense  az egyik legegyszerűbb bevételiforrás, ha rendelkezünk bloggal. Szinte talált pénz. Nem lehet hülyére keresni magunkat vele, de kár lenne kihagyni. Amit a Google Ads-ben költ valaki, abból részesedsz, ha regisztrálod a honlapodat a Google Adsense felületén.   Minél nagyobb az organikus forgalom, annál többen kattintanak az oldalunkon található Google linkekre. Nagyon jó útmutatót találhatsz az ite.hu oldalán a beállításokról, amelyek segítségével ügyesen tudod növelni a bevételedet.

Ha bizonyítottan sokan látogatják a honlapodat, a felületeidet értékesítheted is. Új honlappal nem érdemes még próbálkozni, hiszen a hiszen a hirdető is azért ad ki pénzt, hogy minél többen elolvassák a hirdetését.

Affiliate marketing, mint internetes pénzkereseti lehetőség

 Ha már bloggerkedsz, érdemes kipróbálni az affiliate marketinget is. Hasonlít a hirdetéses módszerre, de itt kifejezetten partneri viszonyban segítesz be egy harmadik fél értékesítési folyamatába. Ez azt jelenti, hogy a cikkedben írsz és hivatkozol egy általad értékesnek talált termékre vagy szolgáltatásra. Ha a linkedre kattintva létrejön a vásárlás a partneroldalról, akkor jutalékot kapsz. Ezt nem szabad eltitkolni az olvasók előtt sem, hiszen így tisztességes a játszma. Attól, hogy Magyarországon ennek nincs nagy kultúrája, érdemes külföldi oldalakon is szétnézni.

Webáruház támogatása cikkekkel

Ahol nagy a verseny a termékek területén, ott sokszor a Google első hely vagy első oldal sem elég a vásárláshoz, hiszen szinte mindent visz a Google Shopping, ami a képes találatok és a hirdetések nagyszerű ötvözete. Nagyon hatásos. A SEO szakértők pedig nem győzik vakarni a fejüket, hogy mit lehet tenni. Mint mindig: alkalmazkodni. Ha organikusan szeretnénk nagy forgalmat terelni a honlapunkra, akkor nem biztos, hogy a „termék” típusú kulcsszavakat kell erőltetni. Fordítsuk meg a folyamatot. Ne mi akarjunk nyomulni, hanem blogbejegyzések formájában válaszoljunk a (leendő) ügyfelek problémáira, kérdéseire. Ehhez is szükség lesz kulcsszókutatásra. Ilyenkor ne várjuk, hogy a konverzió emelkedni fog, hiszen ez a módszer még az érdeklődés fázisában lévőket szólítja meg. Az viszont majd rajtunk áll, hogy mit kezdünk a hálóba fogott rengeteg hallal.

 • Rögtön a szájukba adhatjuk a csalit (hasznos valamit az email címükért cserébe)
 • Remarketinggel próbálkozhatunk
 • Megjelenítjük a blogban a problémájukra választ adó terméket.
 • Meglinkeljük a termékoldalunkat.

Ha most esetleg sok volt a „kínai”, akkor ne ragadjunk itt le, hiszen valószínűleg most más lesz számunkra a megoldás.

 

Saját szolgáltatásod, márkád népszerűsítése blogírással

Ha tervezel tanácsadói, dizájner vagy bármilyen szolgáltatást nyújtani, akkor előbb-utóbb ki kell építeni a saját márkádat, amivel megkülönbözteted magad a piac többi szereplőjétől. Ne félj ingyenesen tanácsot adni blogcikkeken keresztül. Tapasztalatból mondhatom, hogy igazak a Biblia szavai: „minél többet adsz, annál több lesz neked”. Ha kihagyjuk a spirituális részt, és csak üzletileg vizsgáljuk a dolgot, akkor az emberi lélek valahogy így működik:

„Hú, ha ennyi tudást ad ingyen, vajon mi-mindent tudhat még! Már az ingyenes tanácsaival is javultak az eredményeim, nekem kell a fizetős tartalma is!”

Aki a felületet kapirgálja, az megelégszik azzal, hogy „ingyenélősködjön”, aki viszont igazán magasszintű, strukturált ismeretre és szolgáltatásra akar szert tenni, az ki fogja nyitni neked a pénztárcáját, ha a cikkeid előtte meggyőzték. Könnyen „rá lehet szokni” egy-egy blogerre, ha egyedien és szakszerűen tálalja a tudást vagy ért a szórakoztatáshoz!

 

Hogyan keressek pénzt az interneten? Összefoglalva

A felsoroltakból láthatod, hogy nem csak szövegírással lehet pénzt keresni az interneten, hanem:

 • termékkel, webáruházzal
 • letölthető anyagokkal, pl. e-bookkal
 • partnerkapcsolatokkal
 • hirdetés megjelenítéssel
 • marketing szolgáltatással
 • keresőoptimalizálással
 • honlapkészítéssel
 • fotózással
 • coaching szolgáltatással
 • oktatással
 • videókkal
 • stb

A szövegírás tipikus otthon végezhető munka, ami a kisgyermekes anyukáknak is jó hír, csak fontos, hogy ne szűküljön le a gondolkodásunk – ami valahol természetes – a kisbabánk köré. Bár sok anyuka indított kisbaba témájú vállalkozást sikerrel, érdemes ezt az időszakot is tanulásra, gyakorlásra fordítani.

 

Hogyan lehet bloggal pénzt keresni?

Kezdj el először bármiről írni, csak vigyél bele rendszert. Ezután ki fog kristályosodni a következő lépés. Rájössz majd, hogy melyik úton érdemes továbbmenni. Nyugodtan lehet, sőt kell is néha váltani. Legyél türelmes! Ne félj attól, hogy vannak nálad nagyobb nevek is a szakterületeden! Nem nekik írsz, hanem azoknak, akik pár lépéssel vagy fényévekre le vannak maradva mögötted. Nekik segítesz. Értük vagy. A többivel ne foglalkozz! A másik hozadéka a cikkírásnak, hogy magadat is képzed, így folyamatosan javul a szakértői státuszod!

„Docendo discimus” – azaz tanítva tanulunk!

 

Ha bármiben segíthetek, vedd fel velem a kapcsolatot:ITT!

Antal-Pap Judit

Antal-Pap Judit

SEO szakértő

Hogyan lehet online pénzt keresni? 

Az ötleteidet, véleményedet írd le a hozzászólásban!

13+1 tény a SEO és az orgazmus kapcsolatáról

13+1 tény a SEO és az orgazmus kapcsolatáról

Tudod, hogy mi a különbség a szex, és a rollerezés között? Ha nem, akkor rollerezz még egy pár évig! 😉 Ha már tudsz az első kérdésre válaszolni, akkor elmondom, hogy függ össze a szex és a SEO. Meglepően sok hasonlóságot találtam. Ha végigolvasod a cikket, vidámabb és okosabb leszel (remélem). Nem mellékesen ajándékot helyeztem el a bejegyzés végén, amit megérdemelsz, ha túléled az agymenésemet!

1. A trágár szavak ragadnak

Észrevetted, hogy ha nehezen is ment az idegen nyelvek elsajátítása, a csúnya szavak valahogy mindig egyből megragadtak? Ez azzal függ össze, ami az egész anyagi világot mozgatja a pénz mellett: a szexszel.  Ezért is hozok most olyan példákat, ami segít a keresőoptimalizálás – mint idegen nyelv – alapjainak megértésében. Mondok pár csúnya szót: SEO, kulcsszókutatás, horgonyszöveg, strukturált adatok, longtail stb. Ha nem ismered a keresőoptimalizálás nyelvezetét, akkor nem érted pontosan, hogy mi ez, de ha elmondom huncut módon, hidd el, megjegyzed!

2. A SEO több mint egy aktus

Az aktus, amikor megteszel valamit. A szexben az aktus maga a szeretkezés, de hívjuk csak közösülésnek. A sikeres szerelmi élethez egy aktus nem elég, hanem kell valamiféle rendszeresség, kölcsönösség és kielégülés. A változatosság sem árt, hogy ne legyen unalmas. Ugyanakkor alkalmazkodni kell az újabb és újabb élethelyzetekhez. A szexuális hevület nem ugyanolyan intenzitású ifjúkorban mint több évtizedes együttlét után. Lássuk, hogy ez igaz-e a keresőoptimalizálásra!

3. Kell egy jó partner a SEO-hoz is!

A keresőoptimalizálásnak is előfeltétele, hogy lehetőleg ne magadnak csináld, hanem legyen egy vagy több partnered, akit megcélzol. Hú, ez elég durván hangzik! Maradjunk inkább egy partnernél. Ha mindenkire lövöldözöl, nem biztos, hogy lesz találat! Magyarul, mielőtt nekiállsz a gyerek- (akarom mondani) tartalomgyártásnak, lásd az ideális nőt vagy férfit, akivel szívesen “üzletelnél”. 

Most csak gondolj egyetlen emberre, aki a kedvenc ügyfeled!   Ha nincs olyan, akkor legyél te magad – és úgy írj bármit, hogy maximálisan őt szólítod meg és elégíted ki verbálisan (ne keverd össze a “verbálist” az “orálissal” – az a különbség, hogy az egyik lehet írásos, a másik nem). 😉

4. Legyen a partnernek orgazmusa!

Ha csak nyomod-nyomod a magadét, és nem nézed, hogy mi a jó a partnerednek, akkor nem sok jövőt jósolok a kapcsolatotoknak! A SEO nagyon hasonlít ehhez. A különbség csak az, hogy ha nem azt nyújtod, ami a leendő ügyfelednek érdekes lehet, akkor még a megismerkedési szakaszig sem jutsz el! Már eleve úgy kell nekiállni a dolognak, hogy maximálisan ki akarod elégíteni a másikat.!

A Google keresőoptimalizálás miről szól szerinted? Szerintem semmiről, mert a Google keresőt nem tudod optimalizálni. 😉 Viszont azt már tudom, hogy azok az emberek, akik beírják a Google-be a “Google keresőoptimalizálás” kifejezést, ők az én célcsoportom. Tudom, hogy arra gondolnak, hogy a Google találati listáján szeretnének élre törni hirdetések nélkül, de azt már nem biztos, hogy tudják, hogy nem a listát kell prütykölni, hanem valami mást. 

Ilyenkor nekem olyan tartalmat kell biztosítanom, amire majd az ügyfelek azt mondják: “Na ez az, amit kerestem! Ilyen jót még nem olvastam!”

5. A Google mint társközvetítő, akit szintén ki kell elégíteni

Úgy érzed, hogy megadtad a partnerednek, amit szeretne? A Google viszont tudja, hogy milyen vágyai vannak a potenciális ügyfeleidnek, mivel látja azt a sok millió kulcsszót, amit beírnak a keresőbe. 

Ez egy kicsit olyan, mint egy jól működő társkereső. Vegyük azt, hogy te keresed életed párját vagy egy alkalmi kapcsolatot, ezért megadod a paramétereket – minél részletesebben, annál jobb lesz a találat – majd a társközvetítő kilistázza a jelölteket. Egy jó közvetítő nemcsak azt látja, hogy magas, szőke és kékszemű társra van szükséged, hanem különféle algoritmusok segítségével nézi, hogy hol élsz, milyen státuszú személy lesz az ideális, illetve a korábbi tapasztalatokból kiindulva mi a preferenciád. Ha elégedetlen leszel a kínálattal, akkor másik társkereső szolgáltatást keresel.

A Google számára is az a biznisz, hogy ne keress más szolgáltatást, hiszen ott van a Yahoo a Bing, a Safari stb. Illetve egy csomó keresőmotor, amelyek közül több már csak emlék (AltaVista, Altavizsla, Heureka). Facebook, Amazon, Tiktok – ha a szerepük eltérő is, de konkurenciának számítanak a felhasználók adatainak és pénzének megszerzésében.

A Google (társközvetítő) adja a legrelevánsabb listát (bár ez sem mindig igaz), ezért ha azt szeretnéd, hogy te is ott legyél a nagyszerű “portfólióddal”, akkor tudnod kell, hogy kinek mi jön be, magyarul, meg kell szerezned a “paramétereket” (kulcsszavakat), amelyeket megadnak a magányos szívek. Itt jön képbe a kulcsszókutatás tudománya.

Sajnos van egy kis prostitúció íze is a dolognak, mivel a Google-t is ki kell elégíteni: vagy fizetsz (Google hirdetések) vagy kiszolgálod a legtitkosabb igényeket is. Vagyis olyan tartalmat közölsz és úgy, ahogy a Google elvárja. A legalapvetőbb dolog, hogy a “paramétereket”, vagyis a kulcsszavakat megjeleníted szöveges formában.

6. A keresőmotor is ki akar elégíteni: felül és alul

A Google nem bízza a véletlenre, hogy mit írj a keresőbe, hiszen könnyebb mindenkinek a dolga, ha kimondja helyetted a gondolataidat.

Elkezded begépelni, amit szeretnél, és máris jönnek a kulcsszó javaslatok. Így nem kell végigírni a több szóból álló kulcsszót (igen, a kulcsszó állhat több szóból). 

Ha az első oldalon nem találsz semmit, akkor a Google igyekszik alulról is kielégíteni, mégpedig úgy, hogy a lista alatt is találsz kulcsszó variációkat, így tovább finomíthatod a keresést.

Ezzel a módszerrel egy primitívebb kulcsszókutatás is kivitelezhető. Szívesen megmutatom, hogy hogyan.

7. A méret a lényeg? 

Sajnos igen, ha gyors eredményt akarsz, de ez csak a keresőoptimalizálásra vonatkozik! Számít a  kulcsszavak hossza. A legtöbben ott rontják el, hogy egy vagy két szóból álló kifejezésekre szeretnének kapásból feljönni, amire hatalmas a verseny. Pedig ott vannak a longtailek, azaz hosszúfarok kulcsszavak, amelyek nem is pont azért érdekesek, mert méretesek (sok szóból állnak), hanem mert specifikusak, sok van belőlük, kisebb rájuk a keresés, de könnyebb velük eredményt elérni! Igen, a SEO-ban a termékleírásoknál és  a cikkeknél kifejezetten több “hosszú farokra” kell rámenni!

A szöveges tartalom hossza is számít. A céloldaladon a szavak számában sem árt felülmúlni a konkurencia tartalmát. Érdemes akár 1000-2000 szavas cikkekben gondolkodni!

Ne felejtsd el, hogy elsősorban minőségben gondolkodj! 

8. Belefér néhány rövid menet?

Hát persze! A szerelmi élet sem pusztán több órás szexmaratonokról szól, hanem a rövid menet is pezsdítő lehet.

Ha webáruházad van vagy szótárt készítesz, akkor nem kell kilométeres szöveget írni. Nézd meg, hogy a kiszemelt kulcsszóra milyen tartalom jön fel. Csak azt kell túlszárnyalni! Néha az eredményt nem a szavak mennyiségével éred el, hanem az eredeti, kulcsszavakra optimalizált tartalommal.

9. Fontos a rendszeresség

Ahogy az egészséges párkapcsolatban, úgy a keresőoptimalizálásban is lényeges a rendszeresség. Ha csak nem kizárólag gyermeknemzés miatt élsz házaséletet, hanem örömszerzés céljából is, akkor valószínűleg többször történik kielégülés.

Sokan azt gondolják elég egyszer “beseózni” a honlapot – aztán csókolom. Ha ez a módszer hoz is eredményt kezdetben, szépen lassan hátrasorolódsz, mivel a frissesség sokat számít. Az ügyfeleid is értékelik, ha hasznos tartalmat nyújtasz, és ezzel is erősíted a szakértői státuszodat. 

Nagyon érdekes, hogy egy új, jól optimalizált cikk az egész honlapra is kihat sokszor, és ott is tapasztalhatsz javulást, ahol nem is gondolod. Ugyanúgy, ahogy a  rendszeres házasélet is javítja a lelki és testi egészséget.

10. Jól linkeld meg!

Ezt a mondatot többféleképpen hangsúlyozhatjuk. A lényeg a linképítés, ha a legjobb szöveges tartalmat nyújtottad előtte: verbálisan (khm-khm) kielégíted a partnert, rásegítesz egy kis médiatartalommal, akkor jöhet a linkelés. Ne előtte linkelj, csak ha megtörtént minimum egy orgazmus. 

Ez azt jelenti, hogy több releváns helyről szerezz kattintható hivatkozást a kész tartalomra. Ha arra helyezzük a hangsúlyt, hogy “jól”, ez azt jelenti, hogy nem veszünk egy csomó szemét linket, nem csupán nofollow linkekkel akarunk csak előnyhöz jutni (pl. fórum hozzászólásokból, Facebook megosztásból), hanem fokozatosan – pl. hetente 2-5 értékes linkkel megtámogatjuk a honlapunkat.  

11. Ifjúkori lendület vs. lenyugvó nap ereje

Ha új honlappal állsz elő az online térben, akkor az első évben jobban meg kell nyomni a keresőoptimalizálást. Ahol nagy a verseny, ott előfordulhat, hogy hetente kell új kulcsszóra optimalizált tartalmat létrehozni, hogy egy év múlva ott legyél az első oldalon a számodra fontos kulcsszavakra! Ha úgy érzed, hogy nincs erre kapacitásod, mégis tedd meg az első lépéseket az elején. Néha egy jól megírt cikk vagy újrafogalmazott tartalom pár fenékbe rúgással (majdnem mást írtam) felérő linkkel meglepő eredményeket hoz!

Sokan mondják – én is – hogy a SEO egy életre szól. Tapasztalatból mondom, hogy ha beérik egy honlap, azért hátradőlhetsz, nem kell mindig prütykölni. Viszont, ha feltűnik egy új vetélytárs, újra felkötheted a gatyát. Pont ezért nem árt, ha nem ereszted el annyira magad, hogy már nem leszel kívánatos a partnerednek, és inkább friss húst keres a piacon! Hidd el, abból nem lesz hiány!

12. A változás szele

Amitől mindenki fél, hogy mi lesz, ha megváltoznak a dolgok, és már nem megy úgy a szerelmi élet, mint korábban. Sajnos azt kell mondanom, hogy egy dolog biztos: a változás. Ez nem feltétlenül rossz. 

Ahogy az életben is: a terhesség, szülés, betegség, lelki problémák, öregedés kihat a szexualitásra, úgy a keresőoptimalizálásban a Google büntetéstől és algoritmus változástól szokás rettegni. A büntetésre kicsi az esély, az algoritmus frissítés viszont elkerülhetetlen. Ha a legjobbat nyújtod, akkor ha meg is reccsen a honlapod átmenetileg, nincs mitől félni. Be kell tartani a Google játékszabályait, amit az irányelveiben is közöl. 

Sokan megijednek, ha nem úgy teljesít a honlap, mint pár hónapja, pedig ennek az oka gyakran a szezonalitás. A szülés utáni állapot és a kisbabás korszak sem tart örökké. Ha csökken is a libidó (kulcsszó keresések száma), van egyfajta természetes regenerálódás, amit ki kell várni. Tudni kell, hogy mikor, minek van az ideje.

Sajnos ahogy a Google találati lista egyre jobban fejlődik, annál kisebb az esély arra, hogy az organikus első helyezéssel ugyanazt az eredményt hozd, mint korábban: mivel pl. a Google Shopping, térképek, hirdetések útban lesznek. 

A Google is egyre szebb testű (lehetőleg fizetős) partnert nyom az orrunk elé. Ez azt jelenti, hogy keresőoptimalizálásnak leáldozott? Dehogy! Csak alkalmazkodni kell! Mindig vannak újabb és újabb lehetőségek a keresőmarketingben.

13. Maradj hűséges!

Ha eszedbe jut egy teljesen más téma, mint amiről eddig a weboldalad szólt, akkor kezdj tiszta lapot, vagyis szentelj egy új honlapot az új témának! Ha nem akarsz romlást, a már meglévő eredményben, ne zavard össze a Google-t! Olyan ez, mintha az új fiatal szeretődet befektetnéd a hitvesi ágyba. Most akkor kié az ágy? Kérdezi a Google.

A másik véglet, hogy ugyanarra a témára veszel egy csomó domaint, és ugyanazt a tartalmat töltöd mindenhova, duplikálva, megsokszorozva az eddigi sikertelenségeidet. Ez pedig arra hasonlít, amikor az ember újabb és újabb kapcsolatba kezd, és nem tanul a hibáiból. Ehelyett válaszd ki az igazit, és abba fektesd az energiádat.

A házasságban nincs helye a szeretőknek, de a keresőoptimalizálásban egy-egy kisegítő megoldás, támogató honlap belefér, de csak ha tudod, hogy mit csinálsz. Amúgy akkora katyvasz lesz, hogy nincs az a házassági vagy SEO tanácsadó, aki ki tudja bogozni. Vagy ha van is, nem ez lesz a szakértő kedvenc projektje.

+1 A szex és a SEO is tanulható!

A rossz hír, hogy leginkább a gyakorlat szüli a mestert, tehát a legtöbbet tapasztalatból fogsz tanulni legyen szó szexről vagy keresőoptimalizálásról. A szexuális életed nem fogom fellendíteni – bár szerintem ehhez is adtam burkoltan néhány jó ötletet – de amit a SEO-ról írtam, azt alaposan meg tudom tanítani neked. Szívesen adok SEO órákat Skype-on vagy Google Meet-en is. A hangulat és az AHA-élmény garantált! 

Viszont most inkább egy nagyszerű online SEO képzést ajánlok a figyelmedben, ami a abszolút gyakorlatorientált – több mint 60 videós leckével. Megmutatom, hogy nekem mi működik – ez más lesz mint a többi SEO tanfolyam!

Mit szólnál, ha megnézhetnél 10 leckét ingyen a Google első oldal – Profi SEO cikkírás tanfolyamból? Kattints ide!

Meta leírás hossza, meta description SEO, Google

Meta leírás hossza, meta description SEO, Google

Meta leírás hossza, meta description SEO, Google

Tudj meg mindent a meta leírásról! Mit jelent a meta description? Mi a szerepe a SEO-ban? Rangsorolási tényező még 2020-ban? Mi változott 2017-től? Hol található a meta description tag? Miért jelenít meg mindig mást a Google a találati lista kivonataiban? Mekkora a leírás ideális hossza? A WordPress-ben a Yoast SEO plugin beállítást hogy kell elvégezni, ha egyedi meta leírást akarunk adni az oldalaknak? “Google meta tags test” – online “description SEO length” ellenőrző eszközök. Az összes fenti kérdésekre megpróbálok válaszolni az eddigi keresőoptimalizálási tapasztalataim alapján, illetve plusz tippeket kaphatsz, ha végigolvasod ezt az igencsak hosszúra sikeredett de olvasmányos cikket.

h

Meta leírás és Google SEO 2020 - tartalomjegyzék

$

Mit jelent a meta description (meta leírás)?

$

Meta leírás a Google felületén

$

Meta description hossza 2017, 2018, 2019 és 2020 - mi változott?

$

Miért fontos a meta leírás? Valóban SEO rangsorolási tényező?

$

7 tipp a meta description optimalizálásához

$

Hol találjuk a meta name description tag-et?

$

WordPress Yoast SEO meta description beállítás

$

Ellenőrző eszközök: “description seo length”, “google meta tags test”

Nézd meg videón a meta leírásról szóló cikkem összefoglalását!

 

 

Mit jelent a meta description?

A meta description angol kifejezés magyarul meta leírást jelent. 

A meta adatok (meta data, meta tag) rendszerint nem jelennek meg a honlap látható felületén, de a kis keresőrobotok “látják” őket. Ezzel “üzenünk” Brüsszelnek  (akarom mondani) a Google-nek és társainak, hogy miről szól a honlapunk. Ilyen metaadat a title, a meta keyword és a meta description

Hogy mennyire veszi ezeket komolyan a Google, az kérdéses. A meta kulcsszavakat semennyire. A title helyes beállításával viszont sokat dobhatunk az adott oldal helyezésén. A meta leírás jelentősége a rangsorolásban seós szakmai körökben is vitatott. Ezt később részletesen kifejtem. 

Nem biztos, hogy a fenti  idegen szavakkal való dobálózás sokat segített, ezért megpróbálom konyhanyelven leírni és példákkal szemléltetni, hogy mit jelent a meta leírás.  

A keresőmotorok felületén, amikor rákeresel valamire ( beírod az egy vagy több tagból álló kulcsszót), akkor megjelenik a találati lista. A cím alatt jön az URL majd általában két soros szövegrész következik. Ezt tekinthetjük meta leírásnak. Már persze, ha ezt tudatosan alkalmazzuk. 

Például WordPress honlapok esetében a “honlap egy soros leírásánál” szoktunk írni valami “frappáns” dolgot, jeligét, idézetet meg egyéb huncutságot. Általában ez jelenik meg a honlap főoldalának meta leírásaként. Ha nem adunk meg semmit, akkor valamit “behúz” helyette a Google illetve az aktuális keresőmotor: pl. az első bekezdést, a menüsort vagy azt a szövegrészt, ami a leginkább választ ad a keresésre

A meta leírás az, amivel “eladod” az adott weboldalt. Az sem jó, ha hülyeségekre pazarlod, és az sem, ha nem határozod meg a tartalmát. Ami talán még rosszabb, hogy beállítod, de minden oldalon ugyanaz lesz a meta leírás. Egy SEO elemzéskor a szoftverek ezeket hibaként jelzik.

Az is előfordulhat, hogy szépen és tudatosan beállítod, a Google mégis mást jelenít meg. Ilyenkor jön a felesleges pánik, pedig nincs semmi gond. Nézzük meg miért…

Hol és hogyan jelenik meg a meta leírás a Google felületén?

Nagyjából így mutatja a Google azt a kivonatot, amit mi leírásként megadunk:

Title rész, itt szerepeljen a kulcsszó, lehet több is – Márkaneved (title)

valami.hu/meta-leiras-meta-description (URL)

Ez a meta leírás. Itt is szerepeljen pár kulcsszó, de ne gyagya felsorolásként! Legyen benne marketingfogás is. Pl. ingyenes házhozszállítás stb… (meta leírás)

meta adatok - meta leírás

A meta leírás ránézésre két sor. Mindig van egy aktuális hossz, amit a találati listán megjelenik. Ez kb. 150-160 karaktert jelent,  de a Google  inkább pixelben határozza meg a maximális hosszt, mint karakterben.

 

A Google találati listán (angolul SERP)  látható hosszúság a keresési lekérdezéstől is függ. Ahogy látjuk a lenti ábrákon, a Google félkövér betűvel emeli ki a title-ben és a meta leírásban szereplő szavakat, amikor azok megegyeznek a kereső lekérdezésében szereplő szavakkal. A félkövér kiemelés, a kerek betűk, a kötőjel,  több helyet foglalnak el mint a függőleges elválasztó és a “sovány” karakterek, ezért  a Google a pixelszámítás miatt “megcsonkolhatja”, levághatja a karakterben gondosan kiszámított és megírt leírásunkat. Néha dátumot vagy egyéb adatot is behúz, ezért még kevesebb hely jut az általunk megadott szöveges részre.

metaleírás Google

Akármilyen jól is állítjuk be a weboldalunk meta leírását, a  Google fenntartja a jogot, hogy azt jelenítsen meg, amit akar. Ezt el kell fogadni. A  keresőbe írt kulcsszavak alapján dinamikusan megváltoztathatja a title-t és a  meta leírást is. Tehát ugyanaz az oldal a találati listán többféleképpen is megjelenhet. A fenti képen a Google figyelembe vette az általunk megadott meta description-t. Itt lent pedig azt látjuk, hogy a cikk közepéből kiemelte a keresési szándékra leginkább választ adó részt. 

meta leírás változat Google

Azt is megállapíthatjuk, hogy nem kell rágörcsölni a pontos kulcsszavakra. Lehet ragozni, szét lehet szedni őket. A Google szépen össze tudja ollózni (lásd a képen a “legelső” kifejezésből kiszedte az “első” szót), még akkor is, ha mondjuk más szoftverek és bővítmények (pl. Yoast) nem értik a ragozott alakot. Arra azért érdemes figyelni, hogy a kulcsszavak közül a hosszabb változatot részesítsük előnybe, mert a rövidből nem biztos, hogy a hosszút tudja értelmezni. 

 

Egy kis poén. Rákerestem egy bizonyos kontextusban a “birs velő” kulcsszóra, és annyira nem volt rá találat, hogy a mi cikkünknél, ami nem erről szól, de mégiscsak birs a témája, úgy hozta be a meta leírást, hogy “birs való”.

 

Ez mutatja, hogy az “elírást” is kezeli. Ha rosszul gépeljük be a keresést, vagy a Google azt hiszi, hogy másra gondolunk, mert alig keresik az általunk célzott kulcsszót, megpróbál “segíteni”.

Meta description hossza 2017,  2018, 2019 és 2020 – mi változott?

A meta leírás hosszát 2020-ban 120-158 karakter közé érdemes belőni, ami maximum 920 pixelt jelent egy normál asztali gép kijelzőjén, ha megnézzük a Google találati oldalát.

A mobilon viszont már csak kb. 680px (kb. 120 karakter) a maximális meta description hossza.

Más keresőmotorok – a Bing és a Yahoo – pedig cirka 980 képpont (kb. 168 karakter) méretű meta leírást jelenítenek meg. 

Éveken keresztül ez a rövid 120-160 karakter hosszú metaleírások voltak láthatóak a Google felületén, majd a 2017-es esztendő végén 230-320 karakternyi szöveget engedélyezett, amivel jobb felhasználói élményt szerettek volna nyújtani a keresőmotor használóinak. Elindult az ész nélküli SEO munka: duplázzuk meg mindenhol a meta leírás hosszát, mert ez kell a Google-nak!

Azután gondolt egyet a Google, és  2018 nyarán visszaállította a rövid változatot. Akkor lehetett mindent elölről kezdeni!  

Danny Sullivan, a Google hivatalos nyilatkozatában próbálta megnyugtatni a kedélyeket:

Keresési snippetek (kivonatok) átlagban rövidebbek, mint az elmúlt hetekben, bár kissé hosszabbak, mint a tavaly decemberben végzett módosítás előtt.

Bevallom, hogy 2017 végén mi csak az új tartalmakhoz írtunk hosszú 300 karakteres meta leírást, a régieket hagytuk. A 2018-as Google változtatás után nem írtunk át semmit, a hosszú meta leírást is hagytuk úgy, ahogy volt.

Gyakran előfordul, hogy eleve hosszabb lesz a meta leírásunk, mint amennyit az aktuális év enged, de ezen kár görcsölni. Ilyenkor arra kell koncentrálni, hogy már a szöveg elején írjuk le a legfontosabbakat. Amikor a Google levágja a meta description-t, akkor …-tal jelzi, hogy van további mondanivaló. A 3 pont akár fel is keltheti a kíváncsiságot, és már csak emiatt is rákattintanak a weboldalunkra. 

2019-ben kb. ugyanaz volt elmondható, mint 2018-ban – a meta description tag-et 120 és 158 karakter között illett tartani. 

Mivel a Google eléggé dinamikusan változtatja a találati lista megjelenését és a snippet-ek hosszát évről évre, illetve a kereséseknek megfelelően, mi is legyünk dinamikusak és ne stagnáljunk le ilyen részleteknél. Akkor sincs gond, ha 1000 szavas leírást adunk 🙂 – mivel a Google ebbe nem szól bele, csak éppen azt jelenít meg, amit jónak gondol. 

Miért fontos a meta leírás? Valóban SEO rangsorolási tényező?

Szerintem a meta description fontos, de annyira nem, hogy keresőoptimalizálás szempontjából túlságosan “ráizguljunk” a témára. 

Jogosan tehetjük fel a  kérdést, hogy ha ennyit variál a Google, és még a kivonatokat is “átírja”, érdemes-e egyáltalán bajlódni ezekkel a meta címkékkel? A MOZ  végzett erről egy felmérést. Megvizsgált 70 059 meta description-t  (kimaradtak azok az oldalak, ahol nem határozták meg ezt a meta elemet ). Ezek közül alig egyharmadnyit (35,9%)  jelenített meg a Google az eredeti formájában.

Jóval magasabb az arány (55%), ha figyelembe vesszük, hogy a Google felhasználja az általunk megadott metaleírást, csak egy részét levágja, máskor pedig kiegészíti.  Az esetek többségében a Google egyszerűen csak pontot tett a szöveg végére, mivel ragaszkodik a teljes mondathoz. 

El kell ismernünk, hogy a Wikipedia aloldalai eléggé jól szerepelnek a Google találati listáján, pedig egyáltalán nincs eredeti meta leírás, nem vette senki a fáradtságot, hogy írjon két sort, ami a keresőoptimalizálást segítheti. Ha így nézzük, nem számít a meta leírás, mert úgyis elől van a találati listán.

Hosszú évekkel ezelőtt – írja a Searchmetrics –   igen fontos SEO rangsorolási tényező volt a kulcsszavak  meta leírásban  való szerepeltetése. Manapság a leírás tartalmának minősége és relevanciája sokkal fontosabb szerepet játszik a kódrészlet optimalizálásában. A kiváló minőségű metaleírás növelheti a forgalmat és a CTR-t (átkattintási arány), mivel a releváns kivonat arra ösztönzi a felhasználót, hogy rákattintson a keresési eredményre. 

A keresőmotorok által a webhely rangsorolására alkalmazott kritériumok egyre differenciáltabbak és összetettebbek. Az internetes keresés első éveiben, az évezred elején az oldal optimalizálásának egyik legfontosabb eleme volt a meta description tag meghatározása. Mindenki arra törekedett, hogy felsorolásszerűen teletömje a meta leírást azokkal a kulcsszavakkal, amelyekkel jó helyezést szeretne elérni. .

2009-ben, viszonylag későn, a Google kijelentette, hogy a meta kulcsszavak és a meta leírások már nem gyakorolnak meghatározó hatást rangsorolási algoritmusaikra. A keresőmotorok manipulálására tervezett kulcsszó zsúfolás értéke egyre inkább csökkent, mivel ezek a felhasználói élménynek nem igazán felelnek meg.

7 tipp a meta description optimalizálásához

Milyen a jó meta leírás? 

 1. Tömör és lényegre törő:  Két-három rövid mondatot érdemes használni. A felhasználó a találati listán  keresztül rögtön választ keres a  kérdéseire – és ideális esetben már a meta leírásból is ki kell derülni, hogy itt a válasz.
 2. Cselekvésre ösztönzés: A leírásnak mindig kattintásra ingerlőnek kell lenni
 3. Téma: A célzott oldal témáját röviden és tömören kell összefoglalni, hogy a felhasználó tudja, mire számíthat.
 4. Kulcsszó: Ajánlatos az oldal fő kulcsszavait  használni a leírásban. Noha ez nem annyira rangsorolási tényező (lásd fent), ha egyezik a keresett kifejezéssel, a Google automatikusan kiemeli ezt a szót a kivonatban. Így pedig feltűnőbb lesz a leírásunk.
 5. Egyediség: Minden leírásnak egyedinek kell lennie, csakúgy, mint a title tag-nek. 
 6. Speciális karakterek: A HTML kódok segítségével speciális, nem alfanumerikus karaktereket lehet beilleszteni a leírásba, például szíveket vagy más szimbólumokat. Így odavonzza a tekintetet. Ne essünk túlzásba, mert akár akár ronthatja is a felhasználói élményt!
 7. Optimalizáljuk inkább a fő tartalmat: Ha nem akarunk meta leírást készíteni, akkor próbáljuk a  legérdekesebb mondanivalót a célzott kulcsszavakkal a fő tartalom első 120 karakterében elhelyezni, hogy mind a keresőmotor felületén mind a közösségi médiában ez a kivonat jelenjen meg!

Én szoktam  kulcsszavak elhelyezni a meta leírásban. Bár bevallom, nem teszteltem, hogy mi lenne, ha csak marketing szöveget írnék.  Ugyanakkor egyre gyakrabban előfordul, hogy ha jól megírok egy cikket, és gondosan optimalizálom a címet és az első bekezdést, akkor nem írok külön title-t vagy metaleírást, hiszen nagy valószínűség szerint pontosan az fog megjelenni a találati listán, ami leginkább megfelel a keresési szándéknak. Ilyenkor rendszerint viszontlátom a cikk címét (kicsit levágva) és az első bekezdés első mondatait. 

Hol találjuk a meta name description tag-et?

Ha be akarjuk állítani, vagy csak ellenőrizni szeretnénk a meta leírást, akkor nyissuk meg a böngészőben a vizsgálandó weboldalt. Nyomjuk meg a  CTRL+ U betűkombinációt, és a legtöbb böngésző (Google Chrome, Firefox, Opera) behozza az adott oldal forráskódját. 

Ne ijedjünk meg a sok kódtól!  Ilyesmit kell keresnünk:

<meta name="description" content="Az oldal leírása" />

“Az oldal leírása” rész fogja tartalmazni azt az információt, amit meta leírásként megadtunk.

Ha nem látod, mert van egy csomó hasonló “meta” kezdetű kód, akkor nyomj egy CTRL + F billentyűkombinációt, és a megjelenő kereső mezőbe írd be, hogy description. Én így szoktam pillanatok alatt beazonosítani, hogy ki van-e töltve egyáltalán. Ha nem találjuk ezt a kód részletet, akkor valószínűleg nem lett megadva. Persze más SEO eszközökkel is ellenőrizhetjük egy gombnyomással. Erről is lesz szó!

WordPress Yoast SEO meta description beállítás

Ha WordPress alapú a honlapod, akkor a Yoast SEO plugin (bővítmény) mankót nyújt a meta leírás beállításához. A bővítményt rendszeresen frissítik, itthon pedig megpróbálják “magyarítani”, de a nagyobb frissítések után általában megint minden angolul jelenik meg. Írtam egy kis cikket, hogy mi-mit jelent angolul és magyarul a Yoast beállításánál. Ezt itt olvashatod el: Yoast SEO magyar fordítás

Amikor létrehozol egy oldalt vagy bejegyzést, a szerkesztő felületen (rendszerint a cikk alatt) megjelenik a Yoast SEO beállítási lehetőség. A lenti képen látható, hogy a meta leírást a “Kivonat szerkesztése” gomb megnyitása után lehet beállítani. Most még magát a cikket nem írtam meg, csak adtam egy hülye címet, és egyből a Yoast-ra ugrottam:

Yoast SEO plugin meta description beállítás

A gombra kattintva megjelenik a SEO cím (title), a Keresőbarát név és a Metaleírás szerkesztésének lehetősége. 

Amint látható, a title az általunk adott címből, oldalszámból (ez nem lényeg most), az elválasztó vonalból (ami legyen keskeny) és a honlap elnevezéséből fog állni. Ezt az egészet ki is törölhetjük, és átírhatjuk olyanra, amilyenre szeretnénk, hogy megjelenjen a Google találati listán. 

A keresőbarát név (slug) maradjon úgy, ahogy van, majd mentéskor megváltozik. Illetve az URL szerkesztésénél is javíthatjuk, rövidíthetjük. Egyet ne csináljunk, ne írjuk át utólag, mert könnyen 404-es oldal lesz az eredmény!

A meta leírást viszont nyugodtan töltsük ki a legjobb tudásunk szerint. A Yoast eleve hoz egy “Google szimulátort”. Alapbeállításként a mobilos nézet jelenik meg kiemelt képpel (ez most hiányzik, mert még nem raktam fel), a számítógépes nézethez a kivonat szerkesztő felső sorában át kell kapcsolni a “Mobile Result” helyett a “Desktop Result”-ra. Ott nem lesz látható a kiemelt kép, de ne ijedjünk meg! Ez így van rendjén.

Szerkesztés után ne felejtsünk el a “Kivonat szerkesztő bezárása” gombra  nyomni, majd frissítsük vagy élesítsük az oldalt, hogy a változások ne vesszenek el! 

Kis idő még kell, mire a Google figyelembe veszi a változtatást, ha mondjuk a régi meta description-t átírtuk egy újra, hogy jobb legyen a honlapra kattintási arány.

Amit még fontos megjegyezni, hogy a Yoast nem ismeri a szavak ragozott formáját, a Google viszont igen. Ezért ne támaszkodjunk teljes mértékben a Yoast SEO javaslataira, ha pl. azt mondja, hogy hiányzik a kulcsszó valamelyik meta tag-ből, csak mert toldalékosan jelenik meg. 

A kis narancssárga csík zöldre fog váltani, ha a Yoast “elégedett lesz” a meta leírás hosszával. Ha túlcsordulunk az sem gond!

Ellenőrző eszközök: “description seo length”, “google meta tags test”

Ha nem WordPress oldalunk van, vagy csak szeretnénk ellenőrizni, hogy a meta tag-ek nagyjából jól vannak-e beállítva, többféle eszközt használhatunk: Google Chrome bővítményeket, és online meta description length eszközöket, stb. Valamelyik ellenőrző eszközt már nem frissítették egy jó ideje, ezért lehet, hogy nem a megfelelő meta leírás hosszt fogja mutatni. 

Írjuk a keresőbe valamelyik kifejezést:

 • description seo length
 • google meta tags test
 • meta description checker
 • description content

A találati listán kedvünkre válogathatunk:

Egy pillanat alatt megnézhetjük bármelyik oldal meta adatait és SEO hibáit, ha letöltjük valamelyik Google Chrome bővítményt a böngészőnkbe:

A hibajelzéseket nem mindig kell komolyan venni, ha például azt jelzi valamelyik tool, hogy “missing meta keyword”, vagyis hiányzik a meta kulcsszó címke, akkor SEO meta tag ellenőrző eszköz nem veszi figyelembe, hogy a meta kulcsszavakat már rég nem kell beállítani. Én is csak arra használom, hogy a konkurencia elemzés során megnézzem, hogy milyen kulcsszavakat tartanak fontosnak, magyarul el lehet lopni az ellenfél honlapjának stratégiáját. Persze ez túlzás, mert aki nem ért a keresőoptimalizáláshoz, ide is hülyeségeket ír. 

Ha biztosra akarsz menni a keresőoptimalizálással kapcsolatban, akkor keress olyan SEO szakembert, aki tudja, hogy milyen kulcsszavakat kell megcélozni, és akár meg is tanítja neked, hogy kell a saját weboldaladat optimalizálni!

Chat GPT SEO tanfolyam az alapoktól – haladó szintig Egyszerű SEO trükkök elfoglalt embereknek

Chat GPT SEO - elveszi a munkánkat? veszéleyek, előnyök, hétrányok, hogy kell regisztrálni?

Vélemények Antal-Pap Judit SEO szakértőről

Zsolt Antal
Zsolt Antal
08:21 31 Jan 24
Andras Csaszi
Andras Csaszi
09:07 03 Dec 23
Szuper hasznos tanácsadás és kellően mély elemzés.
arpad kondi
arpad kondi
15:26 26 Jul 23
János Szabó
János Szabó
14:45 27 Jun 22
Az Antikaotika-design + SEO kiemelkedő hozzáértéssel ad tanácsokat és a nem vagy alig említhető SEO ismeretekkel rendelkező web lap tulajdonos ingyenesen kap értékelést a weblapjáról.
Szilvia Balogh
Szilvia Balogh
10:10 13 Jun 22
Szilvia Ságiné
Szilvia Ságiné
08:55 09 May 22
Nagy Andor
Nagy Andor
17:58 06 Mar 22
Kiváló!
Károly Vasvári
Károly Vasvári
15:48 17 Jan 22
Sok hasznos tippet kaptam a személyre szabott videóban (olyan dolgokról is, amiről azt hittem, hogy tudom), ajánlom!
Ferencné Hanis
Ferencné Hanis
03:10 01 Dec 21
Kedves, segítőkész hölgy.
Eva Magyari
Eva Magyari
17:51 15 Apr 21
Judit kiváló és nagyon lelkiismeretes SEO tanácsadó. Honlapom teljesítménye látványosan javult, mióta együtt dolgozunk. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretné, hogy honlapja jobban teljesítsen. Bár az együttműködésünk előtt sok SEO tanfolyamot elvégeztem és így sok mindent tudtam keresőoptimalizálás témában, Judittal való együttműködés és tanácsadása mégis rengeteg újdonságot, a gyakorlatban alkalmazható, hasznos tudást adott számomra, ami számokkal is mérhető.
Kriszti Pataki
Kriszti Pataki
09:40 14 Apr 21
Egy ingyenes elemzéssel nézettem át induló vállalkozásom honlapját Judittal. Jóval felülmúlta a várakozásaimat annyi hasznos információt kaptam tőle. Így igénybe vettem a Skype-os SEO videó konzultációt is, ami szintén jóval több volt, mint amire számítottam. Konkrét megoldásokat kaptam, amelyek már látható eredményeket is hoztak.Mindezt segítőkészen, türelmesen, számomra is érthető formában, amit ez úton is külön köszönök Juditnak!Én biztosan Őt választom további SEO, szövegírás vagy honlapkészítő munkához!Pataki Krisztina
Katalin Rajnai
Katalin Rajnai
08:51 08 Feb 21
Vállalkozásom honlapját az ingyenes elemzés szolgáltatással nézettem át. Azt gondoltam (mivel ingyenes), hogy egy rövid és általános elemzést fogok kapni, 1-2 ötlettel. Ezzel szemben egy nagyon is komplex, több mint fél órás értékelést készített Judit, rengeteg tanáccsal, használható ötlettel, konkrétumokkal és az én vállalkozásom számára specifikus ajánlásokkal. Nagyon sokat segített az elemzése, mely tömören összefoglalta a lényeget ebben a témában, mellébeszélés és sallangok nélkül. Biztos vagyok benne hogy fogunk vele együtt dolgozni a jövőben.Ezúton is köszönjük szépen a hasznos tanácsokat!
Imre Tamási
Imre Tamási
10:21 05 Feb 21
Én mindig örólök annak amikor az internet mocsarában végre találok egy aranyrögöt. Most is ez történt - megtaláltam az ANTIKAOTIKA SEO honlapot ésegyszerűen imádom.Ez egy olyan profin megszerkesztett, megírt website, amely tartalmilag, stilisztikailag és nyelvtanilag is maga a csúcs.Könnyen érthető, olvasmányos, tele referenciákkal és rengeteg inspiráló anyaggal.Évekkel ezelőtt készítettem egy weboldalt a családi vállalkozásunknak és magára hagytam, nem töródtem vele vártam a csodát. Most azonban arra készülök, hogy az oldalamat a "mennyekbe" repítsem azaz a találati lista legelejére - nyilván az antikaotika segítségével.Rengeteg vállalkozás, SEO szakember van a piacon, ezért megtalálni az igazit nehéz. Úgy érzem én megtaláltam - a legjobb, akit kiválasztottam a rengetegből az nem más, mint Antal-Pap Judit SEO szakember.
Pünkösti Nóra
Pünkösti Nóra
20:35 20 Nov 20
Tökéletes, értelmezhető leírásokat, összefoglalókat készít konyhanyelven, melyeket valóban hasznosítani lehet. Köszönet érte, Judit!
Péter Marschall
Péter Marschall
18:36 29 May 20
Óriási meglepetés volt már az első beszélgetésünk is. Nagyon sok segítséget kaptunk. Nagyon készséges és kiváló szakember.Mellesleg óriási türelemmel kezelte tudatlanságomat.
Mihály Káposzta
Mihály Káposzta
08:03 15 May 20
Nagyon részletes elemzést kaptam Judittól teljesen ingyen. Sokat segített nekem a kereső optimalizálásban. Nagyon segítőkész. Csak ajánlani tudom mindenkinek....
Zsolt Csorba
Zsolt Csorba
12:32 19 Apr 20
Nagyon részletesen es alaposan elemez. A kérdéseimre kielégítő válaszokat kaptam. Barkinek ajanlom aki elakadt, vagy egy összetett SEO feladatot szeretne megvalósítani.Köszönöm a segítséget.
Ákos Gebei
Ákos Gebei
09:19 19 Feb 20
Köszönöm Juditnak az elemézést a pólós oldalunkhoz, ritka az olyan SEO szakember, aki ilyen szintű elemzést készít és időt szán és ingyenes elemzi az oldalt. Köszönjük neked, amint aktuálissá válik a munka, keresni fogunk! 🙂
László Ruff
László Ruff
10:50 29 Nov 19
Nagyon kedves és segítőkész. Teljes mértékben meg vagyunk elégedve a szolgáltatásával, csak ajánlani tudom!
Kft B.Q.
Kft B.Q.
12:57 14 Oct 19
Én SEO oktatásra jelentkeztem Judithoz, nagyon sok mindent tanultam/tanulok tőle, szuper jó dolgokat mutat meg. Már most látszik a webáruházunkon a változás. Elégedett vagyok!
Zsofi Korda
Zsofi Korda
14:13 09 Sep 19
Az ingyenes kiadványt olvasom, nagyon tanulságos! 🙂
Tippmix Ntt
Tippmix Ntt
08:32 08 Aug 19
Köszönjük az elemzést! Feltárt több problémát is, ami javításra szorul.
alexandra kiss
alexandra kiss
13:14 08 May 19
Köszönöm szépen az elemzést,nagyon hasznosnak találtam,csak ajánlani tudom mindenkinek!
Adrienn Szőke
Adrienn Szőke
15:43 01 May 19
Szuper első körös elemzést kaptam ami - nagyon jól érthető módon - már most rávilágított pár olyan dologra, amit javítani szükséges a honlapomon. Köszönöm és ajánlom mindenkinek!
Péter Tóth
Péter Tóth
13:15 15 Dec 18
Rendkívül segítőkész, ez ritka manapság. Köszönöm a segítséget. csak így tovább! :)Mindenkinek jó szívvel ajánlom.
Animal D.
Animal D.
15:38 02 Nov 18
Judit lelkiismeretes, profi munkaja altal az oldalunk latogatottsaga es ezaltal ugyfeleink megrendelese nagyban novekedett. Mar most tobbszorosen megerte a SEO es a kovetkezo evekben meg nagyon sok anyagi hasznot fog hozni. Koszonom az idot es a turelmet. Attila
Dénes Szabó
Dénes Szabó
16:58 29 Oct 18
Judit nagyon precíz, és szereti is amit csinál. Ez ritka egy cégnél...
Szilvia Helényi
Szilvia Helényi
09:23 06 Oct 18
Nagyon sok hasznos tanácsot kaptam Judittól azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehetne még több látogatója a honlapomnak. Biztos vagyok benne, hogy bárkinek aki a szolgáltatásait igénybe veszi, magas szakmai színvonalon, a legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen fog segíteni.
jános Hiloczki
jános Hiloczki
10:07 09 Aug 18
Nagyon precíz munkàt végez Judit és sokat segít mindig lehet rà szàmítani!
Enikő Bereczki-Fodor
Enikő Bereczki-Fodor
11:09 12 Feb 18
Judit nemcsak alapos technikai ismeretekkel rendelkezik egy szuper, igényes honlap készítéséhez, hanem marketinges tapasztalatai is óriási segítséget nyújtanak abban, hogy el tudjam dönteni milyen elemeket is szeretnék használni, megjeleníteni rajta: kreatív, számomra ideális megoldásokat javasolt a skype-meetingeken. Juditban az is egyedi, hogy ő nem rizsál, hanem konkrétan és őszintén elmondja egy adott helyzetből mit lehet kohozni. Oktató videói hatalmas segítséget nyújtanak a honlap kezelésében, amely elengedhetetlenül szükséges minden honlaptulajdonos számára, így számomra is. Nagyon világosan érthetően magyarázza el az egyes lépéseket a videókban. Bloggerként is rengeteget tanultam tőle SEO-témában, amelyet azóta is beépítek szövegíróként munkáimba. Teljesem megbízom benne emberileg és szakmailag is és jó szívvel ajánlom!Bereczki Enikőgenerációs szakértőmarketing szövegíró, blogger
Oláh Erzsébet
Oláh Erzsébet
09:20 26 Jan 18
Nagyon hasznos és érdekes volt, kifejezetten jól felhasználható a honlapelemzés videó laikusok számára is. Örülök, hogy rátaláltam az antikaotika oldalára. Köszönöm szépen.
Gergely Dósa
Gergely Dósa
20:26 15 Dec 17
Köszönöm a jótanácsokat, hasznos ötleteket! 🙂 Ajánlom a szolgáltatást azoknak akiknek a SEO szerteágazó területei teljesen idegenek.
Tamás Albert
Tamás Albert
16:03 10 Oct 17
Köszönöm a sok jó tanácsot, hasznos volt a második videó, mert ott egyértelmű, hogy negyed annyian keresnek rá a virágküldés szolgáltatásra, mint évekkel ezelőtt. Kaptam jó tanácsot, a linképítés nekem is a fejemben van, csak riogatnak mások, hogy később a pr cikk sem lesz jó 🙁
See All Reviews
js_loader

Antal-Pap Judit

Antal-Pap Judit

SEO szakértő

SEO szövegírás referencia

SEO szövegírás referencia

SEO szövegírás referencia

Íme néhány referencia SEO cikkírásra (angol nyelven is)

SEO referenciában ügyfeleim honlapján mutatom be, hogy egy-egy kulcsszóra /kulcsszó csoportra optimalizált szövegnek milyen hatása lehet.

Nem én vagyok ugyan a legolcsóbb SEO szövegíró, de én vagyok az egyik legjobb. Egyszerűen azért, mert nekem is fontos a siker a SEO szövegírásban.

Azért vállalkozom, hogy a szakértelmemmel az ügyfeleim honlapjából kihozzuk a maximumot! Tudom, hogy ha valaki jó munkát végez a keresőoptimlaizálás területén, akkor az ügyfélhez akkor is jönnek majd a látogatók, ha nem költ hirdetésre. 

SEO blogszövegírás alapok konyhanyelven – Hogyan kerülj a Google első oldalára?

Szeretem látni a kiindulási pontot, amit a Google Search Console mutat.

Érdekel, hogy melyik témából tudjuk kihozni a legtöbbet.

Fontos, hogy a metaadatok: title, meta leírás, képek alternatív szövegei tökéletesen legyenek beállítva.

Ne egy kulcsszóra legyen megírva a cikk, hanem egész kulcsszó csoportra! Nagyot lehet ezzel tarolni...

Én nem nyúlfarknyi, semmire sem jó szövegeket írok.

Több hónap elteltével is követem a cikkek eredményességét a Google Search Console-ban, mivel 2 hónap – félév kell a gyümölcs beérésének.

SEO szövegírás referencia: hippi stílus

Egy régi SEO céllal megírt cikkem:

hippi divat a 60-as évek óta újra és újra feléled. Gyakran megjelenik a kifutókon, a kirakatokban. Sokan azért hordanak hippis ruhadarabokat, mert éppen az a trendi, mások egyszerűen azért, mert szeretik a színes, mintás harsányságot (mint pl. én). Létezik azonban olyan embercsoport a földön, akik a mai napig hisznek a hippi értékekben, és igyekeznek azt a megjelenésükkel is tükrözni.  Tovább olvasom.

Itt nem vittem túlzásba a linképítést. Ha jól emlékszem, megelőztem a Wikipediát.

Írd a keresőbe, hogy hippi stílus stb…… Ezt fogod látni:

Már hosszú ideje első vagyok a Google találati listán a retro stílus, retro jelentése stb… kulcsszavakra.

SEO szövegírás referencia – szépségápolás témában

Összesen 8 SEO cikket írtunk 3 hullámban. A főoldalt nem állítottuk be, csak a cikkeket írtuk meg és töltöttük fel. Jó (de nem drága) helyekről szereztünk linkeket egy nehéz témához. Egyetlen termékes webáruház a nagy verseny ellenére szépen hozza organikusan is a forgalmat : https://instantense.hu/.

 Mivel vadi új volt a honlap, ezért is kellett 3 hónap, hogy szépen beinduljon az eredmény.

Instantense 8 cikk SEO referencia

SEO szövegírás referencia, amikor mentorálok valakit

Az alábbi projektben egy villanyszerelő srác kérte a segítségemet, hogy segítsek neki, mert a honlapja nem hozza a látogatókat. 10 órás Skype oktatás keretén belül megmutattam neki, hogy kell a konkurenciát kikémlelni, hogy lehet megtalálni azokat a kulcsszavakat, amire nem is gondolt, és hogy kell erre tartalmat létrehozni. A töretlen ívet csak a korona vírus akasztotta meg  2020 márciusában átmenetileg. Mivel egyre jobb lett az eredmény, ezért az ügyfelemnek egyre több munkája lett.  Az órák ütemezését a villanyszerelő határozta meg, de a házit keményen bevasaltam, ő pedig havonta- két havonta jelentkezett. Még egy órája mindig maradt. Az a pár dolog, amit végrehajtott önmagáért beszél: https://www.lakasvillanyszerelo.hu/

SEO mentorálás referencia
SEO mentorálás referencia

SEO szövegírás referencia: babás témában

A Sangita Babamasszázs oldal kifejezetten cikkírással jött fel, hiszen az alapbeállítások után nem igazán tudtam mit kezdeni a főoldallal és a hasfájós baba oldallal, mert nagyon kaotikus volt az egész, de már ért el eredményt. Megnézem az oldalt.

Inkább elkezdtünk több (3- 4)  hullámban új cikkeket  írni kulcsszócsoportokra, linképítéssel. A SEO cikkbe való befektetés rendkívül jól megtérült az ügyfelemnek. Ha jól látom, összesen 12 cikket írtunk, valamint az 1. hónapot vette meg az ügyfelünk a projekt legelején.

Cikkek:

A mostani rekorder cikkünk 2019. áprilisában született.

„A terhesség első jelei, a várandóság tünetei mikor jelentkeznek „címmel,

de már  14 700 kattintást hozott az elmúlt 28  napban az organikus találati listáról.

Persze a témára nagy a keresés (és a verseny is nagy). Az első hónapban még csekély volt az eredmény, aztán drasztikusan emelkedik a görbe. Rengeteg kulcsszóra jön fel a cikk, mert tudatosan egy egész csokor kulcsszóra írtuk. Érdemes kísérletezni a terhesség jeleivel kapcsolatos kulcsszavakkal: