Tudod, hogy mi a különbség a szex, és a rollerezés között? Ha nem, akkor rollerezz még egy pár évig! 😉 Ha már tudsz az első kérdésre válaszolni, akkor elmondom, hogy függ össze a szex és a SEO. Meglepően sok hasonlóságot találtam. Ha végigolvasod a cikket, vidámabb és okosabb leszel (remélem). Nem mellékesen ajándékot helyeztem el a bejegyzés végén, amit megérdemelsz, ha túléled az agymenésemet!

1. A trágár szavak ragadnak

Észrevetted, hogy ha nehezen is ment az idegen nyelvek elsajátítása, a csúnya szavak valahogy mindig egyből megragadtak? Ez azzal függ össze, ami az egész anyagi világot mozgatja a pénz mellett: a szexszel.  Ezért is hozok most olyan példákat, ami segít a keresőoptimalizálás – mint idegen nyelv – alapjainak megértésében. Mondok pár csúnya szót: SEO, kulcsszókutatás, horgonyszöveg, strukturált adatok, longtail stb. Ha nem ismered a keresőoptimalizálás nyelvezetét, akkor nem érted pontosan, hogy mi ez, de ha elmondom huncut módon, hidd el, megjegyzed!

2. A SEO több mint egy aktus

Az aktus, amikor megteszel valamit. A szexben az aktus maga a szeretkezés, de hívjuk csak közösülésnek. A sikeres szerelmi élethez egy aktus nem elég, hanem kell valamiféle rendszeresség, kölcsönösség és kielégülés. A változatosság sem árt, hogy ne legyen unalmas. Ugyanakkor alkalmazkodni kell az újabb és újabb élethelyzetekhez. A szexuális hevület nem ugyanolyan intenzitású ifjúkorban mint több évtizedes együttlét után. Lássuk, hogy ez igaz-e a keresőoptimalizálásra!

3. Kell egy jó partner a SEO-hoz is!

A keresőoptimalizálásnak is előfeltétele, hogy lehetőleg ne magadnak csináld, hanem legyen egy vagy több partnered, akit megcélzol. Hú, ez elég durván hangzik! Maradjunk inkább egy partnernél. Ha mindenkire lövöldözöl, nem biztos, hogy lesz találat! Magyarul, mielőtt nekiállsz a gyerek- (akarom mondani) tartalomgyártásnak, lásd az ideális nőt vagy férfit, akivel szívesen “üzletelnél”. 

Most csak gondolj egyetlen emberre, aki a kedvenc ügyfeled!   Ha nincs olyan, akkor legyél te magad – és úgy írj bármit, hogy maximálisan őt szólítod meg és elégíted ki verbálisan (ne keverd össze a “verbálist” az “orálissal” – az a különbség, hogy az egyik lehet írásos, a másik nem). 😉

4. Legyen a partnernek orgazmusa!

Ha csak nyomod-nyomod a magadét, és nem nézed, hogy mi a jó a partnerednek, akkor nem sok jövőt jósolok a kapcsolatotoknak! A SEO nagyon hasonlít ehhez. A különbség csak az, hogy ha nem azt nyújtod, ami a leendő ügyfelednek érdekes lehet, akkor még a megismerkedési szakaszig sem jutsz el! Már eleve úgy kell nekiállni a dolognak, hogy maximálisan ki akarod elégíteni a másikat.!

A Google keresőoptimalizálás miről szól szerinted? Szerintem semmiről, mert a Google keresőt nem tudod optimalizálni. 😉 Viszont azt már tudom, hogy azok az emberek, akik beírják a Google-be a “Google keresőoptimalizálás” kifejezést, ők az én célcsoportom. Tudom, hogy arra gondolnak, hogy a Google találati listáján szeretnének élre törni hirdetések nélkül, de azt már nem biztos, hogy tudják, hogy nem a listát kell prütykölni, hanem valami mást. 

Ilyenkor nekem olyan tartalmat kell biztosítanom, amire majd az ügyfelek azt mondják: “Na ez az, amit kerestem! Ilyen jót még nem olvastam!”

5. A Google mint társközvetítő, akit szintén ki kell elégíteni

Úgy érzed, hogy megadtad a partnerednek, amit szeretne? A Google viszont tudja, hogy milyen vágyai vannak a potenciális ügyfeleidnek, mivel látja azt a sok millió kulcsszót, amit beírnak a keresőbe. 

Ez egy kicsit olyan, mint egy jól működő társkereső. Vegyük azt, hogy te keresed életed párját vagy egy alkalmi kapcsolatot, ezért megadod a paramétereket – minél részletesebben, annál jobb lesz a találat – majd a társközvetítő kilistázza a jelölteket. Egy jó közvetítő nemcsak azt látja, hogy magas, szőke és kékszemű társra van szükséged, hanem különféle algoritmusok segítségével nézi, hogy hol élsz, milyen státuszú személy lesz az ideális, illetve a korábbi tapasztalatokból kiindulva mi a preferenciád. Ha elégedetlen leszel a kínálattal, akkor másik társkereső szolgáltatást keresel.

A Google számára is az a biznisz, hogy ne keress más szolgáltatást, hiszen ott van a Yahoo a Bing, a Safari stb. Illetve egy csomó keresőmotor, amelyek közül több már csak emlék (AltaVista, Altavizsla, Heureka). Facebook, Amazon, Tiktok – ha a szerepük eltérő is, de konkurenciának számítanak a felhasználók adatainak és pénzének megszerzésében.

A Google (társközvetítő) adja a legrelevánsabb listát (bár ez sem mindig igaz), ezért ha azt szeretnéd, hogy te is ott legyél a nagyszerű “portfólióddal”, akkor tudnod kell, hogy kinek mi jön be, magyarul, meg kell szerezned a “paramétereket” (kulcsszavakat), amelyeket megadnak a magányos szívek. Itt jön képbe a kulcsszókutatás tudománya.

Sajnos van egy kis prostitúció íze is a dolognak, mivel a Google-t is ki kell elégíteni: vagy fizetsz (Google hirdetések) vagy kiszolgálod a legtitkosabb igényeket is. Vagyis olyan tartalmat közölsz és úgy, ahogy a Google elvárja. A legalapvetőbb dolog, hogy a “paramétereket”, vagyis a kulcsszavakat megjeleníted szöveges formában.

6. A keresőmotor is ki akar elégíteni: felül és alul

A Google nem bízza a véletlenre, hogy mit írj a keresőbe, hiszen könnyebb mindenkinek a dolga, ha kimondja helyetted a gondolataidat.

Elkezded begépelni, amit szeretnél, és máris jönnek a kulcsszó javaslatok. Így nem kell végigírni a több szóból álló kulcsszót (igen, a kulcsszó állhat több szóból). 

Ha az első oldalon nem találsz semmit, akkor a Google igyekszik alulról is kielégíteni, mégpedig úgy, hogy a lista alatt is találsz kulcsszó variációkat, így tovább finomíthatod a keresést.

Ezzel a módszerrel egy primitívebb kulcsszókutatás is kivitelezhető. Szívesen megmutatom, hogy hogyan.

7. A méret a lényeg? 

Sajnos igen, ha gyors eredményt akarsz, de ez csak a keresőoptimalizálásra vonatkozik! Számít a  kulcsszavak hossza. A legtöbben ott rontják el, hogy egy vagy két szóból álló kifejezésekre szeretnének kapásból feljönni, amire hatalmas a verseny. Pedig ott vannak a longtailek, azaz hosszúfarok kulcsszavak, amelyek nem is pont azért érdekesek, mert méretesek (sok szóból állnak), hanem mert specifikusak, sok van belőlük, kisebb rájuk a keresés, de könnyebb velük eredményt elérni! Igen, a SEO-ban a termékleírásoknál és  a cikkeknél kifejezetten több “hosszú farokra” kell rámenni!

A szöveges tartalom hossza is számít. A céloldaladon a szavak számában sem árt felülmúlni a konkurencia tartalmát. Érdemes akár 1000-2000 szavas cikkekben gondolkodni!

Ne felejtsd el, hogy elsősorban minőségben gondolkodj! 

8. Belefér néhány rövid menet?

Hát persze! A szerelmi élet sem pusztán több órás szexmaratonokról szól, hanem a rövid menet is pezsdítő lehet.

Ha webáruházad van vagy szótárt készítesz, akkor nem kell kilométeres szöveget írni. Nézd meg, hogy a kiszemelt kulcsszóra milyen tartalom jön fel. Csak azt kell túlszárnyalni! Néha az eredményt nem a szavak mennyiségével éred el, hanem az eredeti, kulcsszavakra optimalizált tartalommal.

9. Fontos a rendszeresség

Ahogy az egészséges párkapcsolatban, úgy a keresőoptimalizálásban is lényeges a rendszeresség. Ha csak nem kizárólag gyermeknemzés miatt élsz házaséletet, hanem örömszerzés céljából is, akkor valószínűleg többször történik kielégülés.

Sokan azt gondolják elég egyszer “beseózni” a honlapot – aztán csókolom. Ha ez a módszer hoz is eredményt kezdetben, szépen lassan hátrasorolódsz, mivel a frissesség sokat számít. Az ügyfeleid is értékelik, ha hasznos tartalmat nyújtasz, és ezzel is erősíted a szakértői státuszodat. 

Nagyon érdekes, hogy egy új, jól optimalizált cikk az egész honlapra is kihat sokszor, és ott is tapasztalhatsz javulást, ahol nem is gondolod. Ugyanúgy, ahogy a  rendszeres házasélet is javítja a lelki és testi egészséget.

10. Jól linkeld meg!

Ezt a mondatot többféleképpen hangsúlyozhatjuk. A lényeg a linképítés, ha a legjobb szöveges tartalmat nyújtottad előtte: verbálisan (khm-khm) kielégíted a partnert, rásegítesz egy kis médiatartalommal, akkor jöhet a linkelés. Ne előtte linkelj, csak ha megtörtént minimum egy orgazmus. 

Ez azt jelenti, hogy több releváns helyről szerezz kattintható hivatkozást a kész tartalomra. Ha arra helyezzük a hangsúlyt, hogy “jól”, ez azt jelenti, hogy nem veszünk egy csomó szemét linket, nem csupán nofollow linkekkel akarunk csak előnyhöz jutni (pl. fórum hozzászólásokból, Facebook megosztásból), hanem fokozatosan – pl. hetente 2-5 értékes linkkel megtámogatjuk a honlapunkat.  

11. Ifjúkori lendület vs. lenyugvó nap ereje

Ha új honlappal állsz elő az online térben, akkor az első évben jobban meg kell nyomni a keresőoptimalizálást. Ahol nagy a verseny, ott előfordulhat, hogy hetente kell új kulcsszóra optimalizált tartalmat létrehozni, hogy egy év múlva ott legyél az első oldalon a számodra fontos kulcsszavakra! Ha úgy érzed, hogy nincs erre kapacitásod, mégis tedd meg az első lépéseket az elején. Néha egy jól megírt cikk vagy újrafogalmazott tartalom pár fenékbe rúgással (majdnem mást írtam) felérő linkkel meglepő eredményeket hoz!

Sokan mondják – én is – hogy a SEO egy életre szól. Tapasztalatból mondom, hogy ha beérik egy honlap, azért hátradőlhetsz, nem kell mindig prütykölni. Viszont, ha feltűnik egy új vetélytárs, újra felkötheted a gatyát. Pont ezért nem árt, ha nem ereszted el annyira magad, hogy már nem leszel kívánatos a partnerednek, és inkább friss húst keres a piacon! Hidd el, abból nem lesz hiány!

12. A változás szele

Amitől mindenki fél, hogy mi lesz, ha megváltoznak a dolgok, és már nem megy úgy a szerelmi élet, mint korábban. Sajnos azt kell mondanom, hogy egy dolog biztos: a változás. Ez nem feltétlenül rossz. 

Ahogy az életben is: a terhesség, szülés, betegség, lelki problémák, öregedés kihat a szexualitásra, úgy a keresőoptimalizálásban a Google büntetéstől és algoritmus változástól szokás rettegni. A büntetésre kicsi az esély, az algoritmus frissítés viszont elkerülhetetlen. Ha a legjobbat nyújtod, akkor ha meg is reccsen a honlapod átmenetileg, nincs mitől félni. Be kell tartani a Google játékszabályait, amit az irányelveiben is közöl. 

Sokan megijednek, ha nem úgy teljesít a honlap, mint pár hónapja, pedig ennek az oka gyakran a szezonalitás. A szülés utáni állapot és a kisbabás korszak sem tart örökké. Ha csökken is a libidó (kulcsszó keresések száma), van egyfajta természetes regenerálódás, amit ki kell várni. Tudni kell, hogy mikor, minek van az ideje.

Sajnos ahogy a Google találati lista egyre jobban fejlődik, annál kisebb az esély arra, hogy az organikus első helyezéssel ugyanazt az eredményt hozd, mint korábban: mivel pl. a Google Shopping, térképek, hirdetések útban lesznek. 

A Google is egyre szebb testű (lehetőleg fizetős) partnert nyom az orrunk elé. Ez azt jelenti, hogy keresőoptimalizálásnak leáldozott? Dehogy! Csak alkalmazkodni kell! Mindig vannak újabb és újabb lehetőségek a keresőmarketingben.

13. Maradj hűséges!

Ha eszedbe jut egy teljesen más téma, mint amiről eddig a weboldalad szólt, akkor kezdj tiszta lapot, vagyis szentelj egy új honlapot az új témának! Ha nem akarsz romlást, a már meglévő eredményben, ne zavard össze a Google-t! Olyan ez, mintha az új fiatal szeretődet befektetnéd a hitvesi ágyba. Most akkor kié az ágy? Kérdezi a Google.

A másik véglet, hogy ugyanarra a témára veszel egy csomó domaint, és ugyanazt a tartalmat töltöd mindenhova, duplikálva, megsokszorozva az eddigi sikertelenségeidet. Ez pedig arra hasonlít, amikor az ember újabb és újabb kapcsolatba kezd, és nem tanul a hibáiból. Ehelyett válaszd ki az igazit, és abba fektesd az energiádat.

A házasságban nincs helye a szeretőknek, de a keresőoptimalizálásban egy-egy kisegítő megoldás, támogató honlap belefér, de csak ha tudod, hogy mit csinálsz. Amúgy akkora katyvasz lesz, hogy nincs az a házassági vagy SEO tanácsadó, aki ki tudja bogozni. Vagy ha van is, nem ez lesz a szakértő kedvenc projektje.

+1 A szex és a SEO is tanulható!

A rossz hír, hogy leginkább a gyakorlat szüli a mestert, tehát a legtöbbet tapasztalatból fogsz tanulni legyen szó szexről vagy keresőoptimalizálásról. A szexuális életed nem fogom fellendíteni – bár szerintem ehhez is adtam burkoltan néhány jó ötletet – de amit a SEO-ról írtam, azt alaposan meg tudom tanítani neked. Szívesen adok SEO órákat Skype-on vagy Google Meet-en is. A hangulat és az AHA-élmény garantált! 

Viszont most inkább egy nagyszerű online SEO képzést ajánlok a figyelmedben, ami a abszolút gyakorlatorientált – több mint 60 videós leckével. Megmutatom, hogy nekem mi működik – ez más lesz mint a többi SEO tanfolyam!

Mit szólnál, ha megnézhetnél 10 leckét ingyen a Google első oldal – Profi SEO cikkírás tanfolyamból? Kattints ide!

SEO AJÁNDÉK

30 OLDALAS E-BOOK , 25%-OS KUPON, INGYENES SEO TANFOLYAM - NE MARADJ LE!

SEO AJÁNDÉK

30 OLDALAS E-BOOK , 25%-OS KUPON, INGYENES SEO TANFOLYAM - NE MARADJ LE!